ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ  από τη σύσταση του μέχρι σήμερα.

195
Είμαι στη διάθεση κάθε Διοικητικής Αρχής, κάθε Ελεγκτικής Αρχής και κάθε Εισ
αγγελικής Αρχής. 
Γράφει ο Κώστας Θ. Τριαντακωνσταντής 
Μαθηματικός
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης
 
Αγαπητοί  Αναγνώστες
Πέρασαν δύο χρόνια από τις Δημοτικές εκλογές του 2019. Γνωρίζω σχεδόν το σύνολο των δαπανών από το 2013 και μετά που έγιναν στο Δήμο μας.
Πιστός στη δέσμευση μου απέναντι σε εσάς  αρχίζω σήμερα τη δημοσίευση συγκεντρωτικών δαπανών με αναφορά τη χρονική περίοδο 2013 έως και το 2020. Τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται ουδείς μπορεί να τα αμφισβητήσει. Για τη  χρονική περίοδο 2011-2012 δεν έχω στοιχεία.
Σήμερα θα δημοσιεύσουμε δαπάνες που έχουν να κάνουν με τη κίνηση των οχημάτων του Δήμου. Συγκεκριμένα θα δείτε παρακάτω δαπάνες για τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου, χωρίς τις δαπάνες για τα οχήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, χωρίς τις δαπάνες για θέρμανση όλων των Δημοτικών Κτιρίων, των Νομικών του Προσώπων , χωρίς τις δαπάνες για τη θέρμανση σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.
Θέλω να κάνω την εξής διευκρίνιση. Οι δαπάνες αφορούν το οικονομικό έτος που πληρώθηκαν. Προκύπτουν από τα αντίστοιχα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής.
Θα κάνω τις εξής πολιτικές παρατηρήσεις.
  • Η διαχείριση του Δημοσίου Χρήματος είναι ύψιστη πολιτική πράξη. Η διαχείριση αυτή επιβάλλεται να γίνεται σύμφωνα με τους νόμους, τη διαφάνεια, το συμφέρον των Δημοτών, τη βελτίωση του τρόπου ζωής των Δημοτών και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να σέβεται τα παραπάνω και να τα εφαρμόζει.
  • Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών  είναι η βασική μου στόχευση. Κάποιοι ενοχλούνται. Με αφήνει παγερά αδιάφορο.
  • Δεν κάνω κριτική σε πρόσωπα. Κριτικάρω πολιτικές. Τα δημόσια πρόσωπα στη Δημοκρατία οφείλουν να δέχονται τη κριτική. Δεν ασχολούμαι με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κανενός. Κάνω κριτική στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή στο τρόπο που διαχειρίζεται το Δημόσιο χρήμα. Κάποιοι ας έχουν υπόψη ότι προχθές που πήρα τη φορολογική μου ενημερότητα γράφει ότι στο Δημόσιο οφείλω ΜΗΔΕΝ ευρώ.  Συνεπώς τους φόρους μου τους έχω πληρώσει και κατά  συνέπεια ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΩ.
  • Στην ιστοσελίδα του Δήμου ο εκάστοτε Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να αναρτηθούν την ετήσια περιουσιακή τους κατάσταση όσο χρόνο είναι αιρετοί και δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους. Γιατί στο Δικό μας Δήμο δεν γίνονται οι προβλεπόμενες από το νόμο αναρτήσεις; Τι φοβούνται αυτοί που δεν εφαρμόζουν το νόμο;   Καλώ τους συνεπείς Δημότες να προβληματιστούν.
  • Για να κινηθεί ένα κρατικό όχημα πρέπει να εκδοθεί πριν την κίνηση η διαταγή πορείας. Σε αυτή αναφέρεται η ώρα που άρχισε να κινείται, ο σκοπός της κίνησης, το έργο που θα εκτελεστεί, οι επιβαίνοντες σε αυτό, η διαδρομή που θα κάνει, η ώρα επιστροφής στο χώρο στάθμευσης του ο οποίος πρέπει να είναι του Δήμου και όχι ιδιωτικός.
Παρακαλώ δείτε το πρώτο πίνακα δαπανών για τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου  που πληρώθηκαν σε μερικά Οικονομικά έτη ανά Δημοτική Ενότητα.
2013
2017
2018
2019
2020
  ΔΕ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ
123630
80967
172343
110408
134598
ΔΕ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
62155
88365
93506
85196
38343
ΔΕ ΜΕΔΕΩΝΟΣ
53302
54193
50759
68681
25762
ΣΥΝΟΛΟ
239.087
223.525
316.608
264.285
198.703
Ο αναγνώστης πρέπει να πάρει υπόψη του τα παρακάτω.
Από τα μέσα του Απριλίου 2018 η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία εκτός από  τα απορρίμματα της πόλης της Βόνιτσας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλιάμπελων.  Η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας είναι η δαπάνη κίνησης των οχημάτων της  γίνεται με δικά της έξοδα. Συνεπώς ο Δήμος ξοδεύει για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα στη Βόνιτσα και τα Παλιάμπελα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αποστάσεις από το ΧΥΤΑ στη Πάλαιρο  των χωριών της ΔΕ Μεδεώνος, της ΔΕ Παλαίρου και των υπολοίπων χωριών της ΔΕ Ανακτορίου δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την εκτόξευση των δαπανών κυρίως τα έτη 2018 και 2019.  Χρονιές προεκλογικής και εκλογικής περιόδου.
 Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο μικρός αριθμός έργων που γίνεται με αυτεπιστασία του Δήμου. Συνεπώς τα μηχανήματα έργου που κινούνται πρέπει να εξετασθεί τι ακριβώς κάνουν.
Επισημαίνω στους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπογράφουν τα ΧΕΠ να προσέξουν τι υπογράφουν. Γίνομαι πιο σαφής. Δεν μπορεί τις δαπάνες των καυσίμων για τις τσάπες και τα φορτηγά να υπογράφουν στα ΧΕΠ για μεταφορικά μέσα. Βεβαίως όλα αυτά οι ελεγκτικές αρχές θα τα ελέγξουν.
Από τον ανωτέρω πίνακα και τα σχόλια μου  ασφαλώς προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα.  Οφείλουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αναδείξουν το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή.
Αγαπητοί Αναγνώστες σε επόμενες δημοσιεύσεις θα ολοκληρωθεί ο πίνακας και με άλλα στοιχεία.
                                Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η επόμενη δημοσίευση δαπανών θα γίνει  την επόμενη εβδομάδα.