Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκηση & ΠολιτικήΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους,

με υγεία και αγάπη.

Προσδοκούμε όμως, ακόμη Ανάσταση Πολιτική, Οικονομική και Δημοτική.

Ανάσταση προσδοκιών για το Αγρίνιο του μέλλοντός μας.

Με βιώσιμη πόλη και ζωντανές Κοινότητες

Με ισχυρή  και  υπερκομματική Τ.Α.

Εισαγωγικά και μόνο και πάρα πολύ συνοπτικά, θέλω να διευκρινίσω ότι η Τ.Α. είναι μεν μέρος του πολιτικού – διοικητικού συστήματος της χώρας πλην όμως δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα του Κράτους.

Το κυριότερο και ουσιωδέστερο χαρακτηριστικό στοιχείο,   που διέπει τη λειτουργία του θεσμού της Τ.Α., η πεμπτουσία της Τ.Α. είναι η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ η οποία διατυπώνεται στον ΕΧΤΑ (Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης)   και στο Σύνταγμα της χώρας μας ως πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ λοιπόν απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ  απέναντι  στους κομματικούς  και άλλους πολυσχιδείς μηχανισμούς που κρατούν όμηρο την Τ.Α. και υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, επειδή αντιλαμβάνονται την Τ.Α. ως προέκταση της δικής τους εξουσίας.

Η Τ.Α. οφείλει να δρα, να λειτουργεί και να αποφασίζει με βάση τις αρχές της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ &  ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.

Τις απόψεις μου αυτές, που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον ΕΧΤΑ (Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις έχω διατυπώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα με άρθρα μου , που έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και έχω γνωστοποιήσει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις.

Συνεπώς η στήριξη των απόψεων αυτών, μετά από έγγραφη πρόσκλησή μου η οποία παραμένει ανοιχτή, από όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων  θα συμβάλλει ουσιαστικά και στη θεσμική ενίσχυση και  ενδυνάμωση  του θεσμού της Τ.Α.

Είμαι ο Δημήτρης Τραπεζιώτης. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός χωρίς επάγγελμα. Είμαι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ και ασκώ μαχόμενη δικηγορία επί 35 ολόκληρα χρόνια.

Το 2002, εξελέγην  Δήμαρχος του πρώην Δήμου Θεστιέων και το 2006 επανεξελέγην από την πρώτη Κυριακή με  ποσοστό 62% διότι στάθηκα μακράν των κομμάτων και επιδράσεων και διότι προφανώς αναγνωρίστηκε  από τους συμπολίτες μου το γεγονός ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ υλοποιήσαμε  ένα έργο ουσίας και όχι εντυπώσεων.

Ενδεικτικά  αναφέρομαι:

  • Στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Θεστιέων 11εκ. ευρώ  που εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται  επί της θητείας μου και το οποίο δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια θητείας δεν μπορεί να ολοκληρώσει.
  • Στη ριζική αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης από Αμίαντο που  είναι καρκινογόνος ουσία.  Στη Δημοτική Ενότητα Θεστιέων δεν υπάρχει πλέον αμίαντος.
  • Στις πρώτες και μοναδικές  Τουριστικές Υποδομές που έγιναν στη λίμνη Τριχωνίδα  επί της θητείας μου και συγκεκριμένα:

1. Στο  Αρχοντικό της λίμνης Τριχωνίδας στον Άγιο Γεώργιο Καινουργίου   με χρηματοδότηση 100% από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

 2. Στο αλιευτικό καταφύγιο στη θέση Αμπάρια Παναιτωλίου και

3. Στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ) από το οποίο κατά τη θητεία μου πέρασαν τουλάχιστον 30.000 καταγεγραμμένοι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έκτοτε και επί 9 ολόκληρα χρόνια δεν προστέθηκε ούτε ένα λιθαράκι από τη σημερινή Δημοτική Αρχή  για την αξιοποίηση αυτού του μεγάλου όπλου, του μεγάλου πλεονεκτήματος που είναι η λίμνη Τριχωνίδα,  το διαμάντι της ελληνικής Φύσης.

Σήμερα ως εκπρόσωπος του Δικτύου Ενεργών Πολιτών «Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» θέλω να σας ενημερώσω ότι το Δίκτυο ως συλλογικότητα δεν είναι μια κλειστή γραφειοκρατική Οργάνωσή αλλά μια ένωση προσώπων, μια έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών, ένας δυναμικός κοινωνικός χώρος συμμετοχής όπου ο κάθε ενεργός πολίτης προσχωρεί  με τη θέλησή του για να υπερασπισθεί τον κοινό θεματικό στόχο που είναι ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον, δύο τομείς τους οποίους  δυστυχώς έχει υποβαθμίσει ολοσχερώς η σημερινή Δημοτική Αρχή.

ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ  ενδεικτικά:

*στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, το κτιριακό πολιτιστικό απόθεμα το οποίο συνδέεται με την οικονομία και άρα με την ταυτότητα της περιοχής μας και το οποίο ρημάζει αφημένο στην τύχη του, χάνεται, καταστρέφεται.  Πρόσφατο παράδειγμα οι καπναποθήκες Ηλιού που κατεδαφίστηκαν με ευθύνη και της σημερινής Δημοτικής Αρχής ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν μαζί με άλλα πολιτιστικά στοιχεία, σημαντικά τοπόσημα κάνοντας την πόλη του Αγρινίου ελκυστική και ενδιαφέρουσα για κάθε  επισκέπτη.  

*Αναφέρομαι στον Φυσικό Πλούτο του Δήμου μας και ειδικότερα στις 5 περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου  Natura 2000 που είναι Τόποι Κοινοτικής Σημασίας, εξαιρετικής σπουδαιότητας για την βιοποικιλότητα (Κ.Οδ. 92/43) και για τις οποίες  πρόσφατη μελέτη της Εταιρίας diaNEOsis αναφέρει ότι αν και μόνο το 40% των περιοχών  Natura 2000 είχε  αξιοποιηθεί κατάλληλα η χώρα μας θα είχε έσοδα  2.5 δις. ευρώ κατ’ έτος και 15.000 νέες θέσεις εργασίας.

   Είμαστε σε μια εποχή που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την Πολιτιστική και Φυσική μας κληρονομιά, η οποία όταν συνδεθεί με την τοπικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του τόπου μας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης.  

Απαιτείται λοιπόν επειγόντως ένα σχέδιο ολιστικής διαχείρισης και μεταχείρισης  με το οποίο θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, θα αναδεικνύεται το πολιτισμικό στοιχείο και θα τίθενται οι βάσεις, οι όροι και οι προδιαγραφές μιας ήπιας και ποιοτικής ανάπτυξης.

για τους λόγους αυτούς αναγνωριστηκε από όλα τα μέλη του Δικτύου ομόφωνα η αναγκαιότητα παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο με στόχο τη διατύπωση μιας πρότασης και τη δημιουργία  και σύσταση ενός πολιτικού – αυτοδιοικητικού  υποκειμένου από τα κάτω, από τους ίδιους τους πολίτες   και στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλησης και συμφωνίας η διαμόρφωση   ενός  Υπερκομματικού Αυτοδιοικητικού  Συνδυασμού  ο οποίος θα σταθεί μακριά από επιρροές και σκοπιμότητες κομματικών  ή άλλων μηχανισμών.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ λοιπόν σήμερα, ότι  ο Υπερκομματικός αυτός Συνδυασμός  θα συμμετάσχει  στις αυτοδιοικητικές εκλογές του θα διεξαχθούν  τον Οκτώβριο του 2023 προκειμένου:

  • Να υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία, το Δημόσιο συμφέρον και το θεσμό της Τ.Α.  και να επισημάνουμε ότι παρίσταται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε τον υπερκομματικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Τ.Α. διότι  η κεντρική Διοίκηση με δόλιες και βεβιασμένες νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας 4ετίας, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ,  εισήγαγε ένα συγκεντρωτικό – δημαρχοκεντρικό μοντέλο, δημιούργησε Δημάρχους ελέω κυβέρνησης και επέφερε ένα αφόρητο κομματισμό στο χώρο της Τ.Α.
  • Να ανοίξουμε μια οραματική και ελπιδοφόρα προοπτική  για το Δήμο μας για να ξεκολλήσει  αυτός ο τόπος μας από το τέλμα, την υστέρηση,  και την υποβάθμιση με προτάσεις τεκμηριωμένες που θα ξετυλίξουμε το επόμενο διάστημα. 
  • Να σπάσουμε την απομόνωση και το περίκλειστο που βιώνει η περιοχή μας με δράσεις δημιουργικές που θα υπερβαίνουν τα στενά τοπικά όρια, και επίσης με έργα και ποιοτικά διαφοροποιημένες υποδομές που θα καταστήσουν το Δήμο μας ελκυστικό, θα δημιουργήσουν επισκεψιμότητα και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία προκειμένου να απαντήσουμε στο μεγάλο ζήτημα της  ΑΝΕΡΓΙΑΣ και της φυγής των νέων που ταλανίζει την περιοχή μας.  Διότι  το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Δήμου Αγρινίου είναι η ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ η οποία βρίσκεται σε κάθετη πτώση.

Οι Δήμαρχοι πρέπει να ξεφύγουν από το «σύνδρομο της Λακούβας» και τη φραγή του εδάφους γιατί οι ασφαλτοστρώσεις και οι πλακοστρώσεις δεν φέρνουν ανάπτυξη αναφέρει ο Δήμαρχος Τρικαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πολύ δε περισσότερο σε μια πόλη που τους θερινούς μήνες μετατρέπεται σε θερμοκήπιο  και οι κάτοικοι δραπετεύουν όπως μπορούν, σε μια πόλη που διψά για νερό και πράσινο.

Οι Δήμοι πρέπει πλέον να διεκπεραιώσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο γιατί με τις αρμοδιότητες που τους έχουν μεταβιβαστεί είναι σήμερα πυλώνες ανάπτυξης – υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι ενεργητικά παρών, θα είμαι μπροστά, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, για μια Υπερκομματική Αυτοδιοίκηση, για το Αγρίνιο του μέλλοντος μας,  για   ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ με ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ & ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Και τούτο δεν είναι μια δήλωση κενή περιεχομένου, αλλά μια δήλωση που στηρίζεται σε δείγματα γραφής που δώσαμε μέχρι σήμερα και που αντιστοιχούν σε ένα έργο πολύπλευρο και δημιουργικό   με κανόνες,  ήθος και διαφάνεια.

Καλή αντάμωση

Δημήτρης Τραπεζιώτης

Δικηγόρος, Υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου

spot_img

Πρόσφατα άρθρα