Το Διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Δημοτική Ενότητα Ματαράγκας Αγρινίου

1261

 

Υπέροχη βραδιά, πρωτόγνωρη για τους κατοίκους της Μακρυνείας, η βραδιά του Σαββάτου 26/8/2017.

Κάτω από ένα ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, σε μια κατάμεστη από ανθρώπους πλατεία, ταξιδεύσαμε σε μονοπάτια της παράδοσης. Ο ενθουσιασμός μεγάλος, η βραδιά υπέροχη, οι άνθρωποι χαρούμενοι.

Το διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που οργάνωσε ο δήμος μας με χορευτικά που εκπροσώπησαν επτά χώρες (Ιταλία, Βραζιλία, Ιρλανδία, Σερβία, Τσεχία, Τουρκία, Κροατία) φιλοξενήθηκε και στη Ματαράγκα. Σέρβοι και Τσέχοι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην πλατεία του χωριού μας. Τα μουσικά τοπικά τους συγκροτήματα, οι παραδοσιακές στολές τους, οι χοροί τους, μας ταξίδευσαν στις όμορφες χώρες τους.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης βοήθησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ματαράγκας κος Βασίλης Γκρέκας, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ματαράγκας κος Θεοφάνης Γκρέκας και ο προοδευτικός σύλλογος Ματαράγκας.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Αφροδίτη Παππά-Χήρα. Μεταξύ άλλων η κυρία Παππά είπε στην παρουσίαση ότι «το κέντρο της πόλης του Αγρινίου και οι τρεις δημοτικές ενότητες (Ματαράγκας, Λεπενούς, Αγγελόκαστρου) πλημμύρισαν από ξεχωριστούς ρυθμούς και μελωδίες σε ένα αντάμωμα λαών και της παράδοσής τους. Απ’ ότι θυμάμαι είπε στη Ματαράγκα ποτέ δεν ξαναβρέθηκαν ξένων χωρών χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα. Το χορευτικό της Τσεχίας προερχόταν από την πόλη Bystrice Pod Hostynem και της Σερβίας από την πόλη Sremska Mitrovica».

Εκ μέρους του προοδευτικού συλλόγου Ματαράγκας χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου πρεσβυτέρα Καλλιόπη Σαλάππα, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τα ξένα συγκροτήματα και μεταξύ άλλων είπε:

«Ευχαριστούμε το Δήμαρχό μας, το Δημοτικό μας Συμβούλιο και την Αντιδήμαρχο κα Μαρία Παπαγεωργίου που συμπεριέλαβαν στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το χωριό μας. Αυτό τιμά τη Ματαράγκα και ενδυναμώνει τις σχέσεις μας. Αυτό δείχνει ότι ο δήμος μας εκτιμά τους αγώνες του Συλλόγου μας για τα πολιτιστικά του δρώμενα. Αυτή τη βραδιά η Ματαράγκα είναι σημείο συνάντησης πολιτισμών. Αυτή τη βραδιά η Ματαράγκα χορεύει με μουσικά ακούσματα από διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Οι χορευτές πολλοί, με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, με την ιδιαίτερη κουλτούρα τους συνθέτουν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό μωσαϊκό και δίνουν ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά».

Το χορευτικό του Συλλόγου μας ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ έδωσε μια ελληνική νότα στην εκδήλωση. Παρουσίασε χορούς νησιώτικους και τοπικούς.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ματαράγκας κος Θ. Γκρέκας απένειμε αναμνηστικά δώρα σε όλους τους ξένους χορευτές (αμφορέα με εκλεκτό τυποποιημένο λάδι Μακρυνείας).

Ο πρόεδρος του προοδευτικού συλλόγου Ματαράγκας κος Ηλίας Κουτσονικόλας απένειμε αναμνηστικό στο χορευτικό της Τσεχίας.

Η πρεσβυτέρα κα Καλλιόπη Σαλάππα απένειμε αναμνηστικό στο χορευτικό της Σερβίας και στην πρόεδρο της ΚΕΔΑ κα Μαρία Παπαγεωργίου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι φιλοξενούμενοι αναχώρησαν αφού πρώτα κεράστηκαν και ξεκουράστηκαν σε καφετέριες του χωριού μας.

Εκπρόσωποι και των δύο ξένων χορευτικών μας είπαν ότι η βραδιά και η φιλοξενία θα τους μείνουν αξέχαστες.

 

Εκ μέρους του ΔΣ

του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας

Η Αντιπρόεδρος

Πρεσβυτέρα Κ. Σαλάππα