Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑυτοδιοίκηση & ΠολιτικήΔιάλογος για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης -Πότε ξεκινά

Διάλογος για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης -Πότε ξεκινά

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...

Αμέσως μετά τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά τον διάλογο με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για τη σύνταξη του νέου κώδικα της Αυτοδιοίκησης  και μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος μιλώντας στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ. «Οι περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Όπως πρόσθεσε «πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή δουλειά για ένα σκοπό. Για να ξέρουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, ποια εργαλεία έχουν για να κάνουν την δουλειά τους και παράλληλα να ξέρουν οι πολίτες ποιος έχει την αρμοδιότητα για το κάθε τι που αφορά την καθημερινότητά τους, αλλά και για να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα του κράτους».

“Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε”

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος «υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε και θα τα κάνουμε, γιατί υπάρχει και η διάθεση και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, διότι η Αυτοδιοίκηση είναι πολύ γενναία, δεν κρύφτηκε πότε πίσω από αρμοδιότητες, ζήτησε αρμοδιότητες, δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε όταν υπήρχε κοινωνική κρίση, δεν κρύφτηκε στην κρίση της πανδημίας».

Επίσης ο κ. Λιβάνιος είπε ότι σύντομα θα λειτουργήσει η αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας «γιατί χρειάζονται συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι έλεγχοι». Επισήμανε δε πως δεν   θέλει ο έλεγχος εποπτείας να βασίζεται στο αν αρέσει ή όχι στον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Ο έλεγχος θα γίνεται από υπηρεσίες που θα στελεχωθούν με κατάλληλα άτομα, τα οποία θα έχουν την επαρκή γνώση για να κάνουν τον έλεγχο.

Υπογράμμισε ότι  αυτός ο έλεγχος θα είναι έλεγχος νομιμότητας και όχι έλεγχος σκοπιμότητας, διότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, κυρίως για να είναι διασφαλισμένη η ίδια η Αυτοδιοίκηση.

«Εάν μπαίνουμε σε έλεγχο σκοπιμότητας, τότε τελειώνει ο πυρήνας της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «εφόσον κάτι είναι νόμιμο, εγκρίνεται η νομιμότητα και προχωράει. Και για να το κάνουμε ξεκάθαρο. Όλες οι πράξεις είναι νόμιμες, εκτός αν αποδειχθούν άκυρες».

www.aftodioikisi.gr

spot_img

Πρόσφατα άρθρα