Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑπίστευτη ανακάλυψη. Η Κνωσός ήταν τέλεια ευθυγραμμισμένη με τον αστερισμό της Παρθένου

Απίστευτη ανακάλυψη. Η Κνωσός ήταν τέλεια ευθυγραμμισμένη με τον αστερισμό της Παρθένου

Date:

Σχετικά άρθρα

Το Μεσολόγγι για άλλη μια χρονιά τιμά το νησί Κάλαμος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτοςτο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και ο Ναυτικός Όμιλος...

1st PANETOLIKO MOUNTAIN TRAIL RUN !

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με τους διοργανωτές...

Η πρόταση του «ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τον Προσκυνηματικό  και Εναλλακτικό τουρισμό

Ο «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»   στο Συνέδριο για τον Προσκυνηματικό  και...
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από έναν Αμερικανό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, οι αρχαίοι πολιτισμοί μπορεί να χρησιμοποιούσαν μεθόδους ουράνιας πλοήγησης για να ταξιδέψουν.
Ο αρχαιολόγος Alessandro Berio, ανακάλυψε νέα στοιχεία ότι ο αρχαίος μινωικός πολιτισμός ανέπτυξε σημαντικές ναυτικές τεχνολογίες που τον βιηθούσαν στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, το οποίο συνδέεται με τον πλούτο και την επέκταση του πολιτισμού σε όλη τη Μεσόγειο. Λόγω της θέσης του, ο Μινωικός πολιτισμός βασίστηκε στην ανοικτή θάλασσα και στους διεθνείς εμπορικούς κύκλους.

Ο Μινωικός πολιτισμός μπορεί να βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα μονοπάτια των ουράνιων αστέρων παραπάνω για να τους βοηθήσει να πλοηγηθούν στη Μεσόγειο.

«Υποτίθεται ότι ο προσανατολισμός της ανακτορικής αρχιτεκτονικής προς αστρικά μονοπάτια και συγκεκριμένες θαλάσσιες λωρίδες μπορεί να συμβόλιζε τις ειδικές σχέσεις μεταξύ των ανακτόρων και των διακριτών ξένων εμπορικών συνόρων, ενώ ήταν επίσης πηγή νομιμοποίησης της εξουσίας για την τοπική ελίτ που έλεγχε την ιδεολογική και τεχνολογική πλαίσια της ναυτιλιακής γνώσης», έγραψε ο Berio στην εφημερίδα.
Ο Berio εστίασε την έρευνά του στον Μινωικό πολιτισμό, έναν Αιγαιακό λαό της Εποχής του Χαλκού που έζησε στο νησί της Κρήτης μεταξύ 2600 – 1100 π.Χ.
Ο κλάδος της Πελουσίας του ποταμού Νείλου ήταν ακριβώς παράλληλος με την κεντρική αυλή του μινωικού εμπορικού σταθμού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η Κνωσός, το μεγαλύτερο μινωικό ανάκτορο, ήταν τέλεια ευθυγραμμισμένη σε ένα «αστέρι», τον αστερισμό της Παρθένου και το εμπορικό κέντρο της Σιδώνας.
Αυτή η ευθυγράμμιση μπορεί να έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην καθοδήγηση των Μινωιτών ναυτικών σε κρίσιμους εμπορικούς προορισμούς στην Αίγυπτο και το Λεβάντε.
Πράγματι, ο προσανατολισμός των διαφόρων ανακτόρων προς συγκεκριμένα μονοπάτια αστεριών και θαλάσσιους δρόμους μπορεί να συμβόλιζε τη μοναδική σχέση μεταξύ αυτών των ανακτόρων και των διακριτών ξένων εμπορικών κόμβων. Επιπλέον, μπορεί να έχουν νομιμοποιήσει την εξουσία της άρχουσας ελίτ, η οποία έλεγχε τη γνώση και την τεχνολογία της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, καθώς και συγκεκριμένες θαλάσσιες διαδρομές.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι Μινωικοί ναυτικοί μπορεί να χρησιμοποίησαν μονοπάτια αστεριών ή γραμμικούς αστερισμούς για να τους οδηγήσουν σε πόλεις της Μεσογείου όπου τα μινωικά τεχνουργήματα και οι τοιχογραφίες φέρουν στοιχεία για εμπορικούς δεσμούς μεταξύ τους.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την προηγούμενη θεωρία ότι η Οδύσσεια του Ομήρου ήταν το πρώτο ιστορικό σήμα της ουράνιας πλοήγησης. Τώρα έχουμε περισσότερα στοιχεία ότι πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία.
Πηγή: hellas-now

 

spot_img

Πρόσφατα άρθρα