«Ανατροπή Τώρα»: Το μόνο βραβείο που μπορεί να διεκδικήσει η δημοτική Αρχή είναι αυτό της χειρότερης

758

«Το μόνο βραβείο που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις η σημερινή δημοτική Αρχή, είναι αυτό της χειρότερης που γνώρισε ποτέ το Αγρίνιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Τραπεζιώτη σχολιάζοντας έτσι την διάκριση του Ευρωπαϊκού Σήματος Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση για την οποία βραβεύθηκε ο Δήμος Αγρινίου σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.

Αναλυτικά:
Δημοτική Αρχή Αγρινίου σημαίνει: Αυτοβράβευση, αυτοχειροκρότημα και αυτολιβάνισμα ή αλλιώς, «Γιώργος βραβεύει και Γιώργος βραβεύεται…»
Επειδή τα έργα και οι ημέρες του Δημάρχου Αγρινίου, κ. Γιώργου Παπαναστασίου, δεν συμβαδίζουν με επιτυχίες και βραβεύσεις, η Παράταξή μας ακολούθησε τη διαδρομή της «βράβευσης» του Δήμου Αγρινίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατέληξε σε κωμικοτραγικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με την εξαγγελία του προγράμματος, «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» (ELoGE) για τους ελληνικούς δήμους που είναι μέρος του Κοινού Έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανευρωπαϊκά.
Στόχος του Προγράμματος αυτού που υλοποιήθηκε από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018 ήταν η αναγνώριση και η πιστοποίηση δήμων, οι οποίοι επιτυγχάνουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές καλής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνταν η συμπλήρωση ερωτηματολογίων τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Οι Δήμοι που δήλωσαν συμμετοχή θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν στις ιστοσελίδες τους δύο ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνονταν εθελοντικά από δημοτικούς υπαλλήλους και από δημότες. Από τις απαντήσεις θα προέκυπτε και η βράβευση για τον κάθε συμμετέχοντα Δήμο.
Στην ιστοσελίδα του «βραβευμένου» Δήμου Αγρινίου δεν αναρτήθηκαν ποτέ αυτά τα ερωτηματολόγια, κάτι που μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ποιος συμπλήρωσε τα ερωτηματολόγια που στάλθηκαν και αντιπροσώπευαν τους δημότες και τους δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Αγρινίου.
• Ποιοι τα συμπλήρωσαν κύριε Παπαναστασίου;
• Γιατί δεν δημοσιοποιήσατε τα ερωτηματολόγια όπως οφείλατε;
• Πως προέκυψε η βράβευση δίχως τη συμμετοχή των δημοτών;
Επειδή αυτή η ιστορία παραπέμπει στη λαϊκή παροιμία «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», εμείς θα προχωρήσουμε σε μια παράφρασή της και θα γράψουμε μειδιάζοντας: «Γιώργος ( Παπαναστασίου) βραβεύεται, Γιώργος (Πατούλης) βραβεύει».
Η εξωστρέφεια του Δήμου μας και η θεσμική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θέματα που η Παράταξή μας θέλει να αναδείξει και έμπρακτα να στηρίξει. Δεν είναι όμως δυνατόν να αφήσουμε ασχολίαστες τις επικοινωνιακές πρακτικές του Δημάρχου, που κομπορρημονεί για μια «βράβευση», την οποία δεν μπορεί να αναλύσει και να εξηγήσει στους δημότες, αφού ούτε και ο ίδιος γνωρίζει πως προέκυψε ( ή μήπως γνωρίζει..;).
Η σημερινή Δημοτική Αρχή Αγρινίου έχει δώσει διαπιστευτήρια «χρηστής διακυβέρνησης» στους δημότες και δεν χρειάζεται κανένα βραβείο για να αποδείξει το έργο της. Το «υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης» αποδεικνύεται από την αποστολή φακέλου που περιείχε μελέτη για έργο ΕΣΠΑ σε λάθος διεύθυνση, την τουριστική προβολή του τόπου μας με πλάνα από την Έδεσσα και τη Χαλκιδική, τη μη αποστολή εκθέσεως του Δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τη λάθος διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συμπλήρωση των αιτήσεων των πλημμυροπαθών και τέλος από την εγκατάλειψη του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.
Το μόνο βραβείο που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις η σημερινή δημοτική Αρχή, είναι αυτό της χειρότερης που γνώρισε ποτέ το Αγρίνιο.
Κλείνουμε με την ευχή να είναι αυτή η πρώτη και η τελευταία χαμένη πενταετία για τον τόπο μας.