Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑγροτικάΑίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω των...

Αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

Date:

Σχετικά άρθρα

Diving Greece: Tο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στον Μύτικα

Με μεγάλη χαρά και τιμή σας ενημερώνουμε ότι ο...

«Διέξοδος»: Ανακοινώνει νέο πολιτιστικό χώρο με μουσική εκδήλωση

Η "Διέξοδος" στο Μεσολόγγι ανακοινώνει έναν νέο πολιτιστικό χώρο...

Παραιτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Γιάννος Φαρμάκης

Πρίν απο λίγη ώρα ανακοίνωσε την παραίτησή του ο...

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης στο Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων

Συνάντηση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ –ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ» με τον...

Αγρίνιο: Παρέλαση για την 11η Ιουνίου (Φωτορεπορτάζ)

της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ Τιμάται στo Aγρίνιο η 11η Ιουνίου, ημέρα...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά την άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Όπως τονίζει  ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, η ελαιοκομία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Ελλάδα, με σημαντική συμβολή και στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια συμμετέχει με ποσοστό περίπου 17% στη συνολική ετήσια παραγωγή ελαιολάδου της χώρας. Το 2024, η καλλιέργεια ελαιόδεντρων επλήγη καίρια από παρατεταμένη ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν πλήρη απουσία βροχοπτώσεων, κυρίως στους κρίσιμους μήνες Μάιο έως Ιούλιο. Η ξηροθερμική περίοδος επεκτάθηκε έως και κατά 2,5 μήνες σε ορισμένες περιοχές, ενώ η μέση θερμοκρασία άγγιξε τους 30°C — φαινόμενα που είχαν άμεσο και καταστροφικό αντίκτυπο στην παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Ενδεικτικά, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 50%, στην Π.Ε. Αχαΐας κατά 40% και στην Π.Ε. Ηλείας κατά 35%, συγκριτικά με τα προηγούμενα “κανονικά” έτη. Οι απώλειες αυτές μεταφράζονται συνολικά σε περίπου 17.000 τόνους λιγότερου ελαιολάδου, με την εκτιμώμενη απώλεια εισοδήματος να ξεπερνά τα 77 εκατομμύρια ευρώ.

«Η έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς και ζήτημα συνοχής για την περιφέρεια. Είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί άμεσα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Πρόσφατα άρθρα