Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑγρινίουΑγρίνιο: Τελέστηκε το  επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των 120 (Πλούσιο Φωτορεπορτάζ)

Αγρίνιο: Τελέστηκε το  επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των 120 (Πλούσιο Φωτορεπορτάζ)

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...

Τελέστηκε  το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου το  επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη εκείνων  που εκτελέστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

Αμέσως μετά στον τόπο της θυσίας, στην Πλατεία 120, έγινε   επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε ομιλία από την φιλόλογο Μαίρη Τσαμάκη : “ Πέρασαν 80 χρόνια από τότε που χαράκτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία της πόλης μας, με τα πιο μελανά χρώματα η σπαρακτική αφήγηση ενός τόσου σκληρού και απάνθρωπου γεγονότος! Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με ακούσματα από διηγήσεις αυτών που έζησαν εκείνη τη φρίκη και μπορούμε να μετράμε το βάρος των γεγονότων με το σεβασμό που τους πρέπει.


Είναι πράξη επαινετή η απόφαση του Δήμου Αγρινίου να υπερασπίζεται τη βαρύτητα εκείνων των γεγονότων, να ξεχωρίζει και να τιμά την μέρα αυτή. Εξάλλου όπως λέει και ο Βίκτωρ Ουγκώ: ” Ας μην αφήσουμε ποτέ να σβηστούν από τη μνήμη οι ηρωικές ημερομηνίες της Ιστορίας μας _κι όταν η νύχτα επιχειρήσει να ξανάρθει, εμείς ας βάλουμε φώτα στις μεγάλες επετείους. Είθε λοιπόν η θυσία των 120 συμπολιτών μας να γίνει για εμάς διδαχή και ευχή για να βαδίζουμε από την πλευρά του Φωτός! Επομένως Κυρίες και Κύριοι κάνοντας εγχρονισμο στο σήμερα η θύμηση  τέτοιων οδυνηρών γεγονότων είναι επιτέλεση στο καθήκον της Ιστορικής  μνήμης, για να συντηρείται πάντα η διάρκεια των ανεκτίμητων πραγμάτων, αλλά και για να μαθαίνουν οι νέες γενιές ότι ποτέ τίποτα  δεν είναι πάντα δεδομένο, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία και ότι πρέπει πάντα να βάζουν ” αναχώματα” αντίστασης και εξοβελισμού  στον φασισμό ,στην βαρβαρότητα ,στην αδικία, στην τυραννία και στην ανελευθερία!
Να μάθουν ότι θα πρέπει με θυσιαστική ευλάβεια να διαφυλάττουν το Αγαθό της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης για να μην ξαναζήσει ποτέ άλλοτε η Ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές Θηριωδίας και εκτροπής της Λογικής και του Δικαίου, όπως στα σκοτεινά χρόνια που μεσουρανούσε ο Ολοκληρωτισμός και η σκληρότητα του Ναζισμού στην Ευρώπη και δυστυχώς και η προδοσία και ο φθηνός καιροσκοπισμός ελεεινών Ελλήνων, συνεργατών των Γερμανών».

Ποίημα απήγγειλε ο ποιητής – δημοσιογράφος Κωστής Τσιάκαλος.

Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο  Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον  Βουλευτή  Αιτν/ιας Μ. Ζαμπάρα, εκπρ. της ΠΔΕ Α. Βούλγαρη, Δήμαρχο Πρεβέζης Ν. Γεωργάκο, τον πρ. του ΔΣ Αγρινίου Κ. Ζώη, τον πρώην Βουλευτή  και Δήμαρχο Ι. Βαϊνά, τον πρώην Δήμαρχο Π. Μοσχολιό, Αντιδ. Ζαλόγγου Γ. Σαργιανόγλου, τον πρ. του μαρτυρικού χωριού Κρυοπηγή Σ. Τζίμα,   εκπρ. της μείζονος αντιπολίτευσης Σπ. Γρίνο,  επ. ελάσσονος αντιπολίτευσης  Δ. Τραπεζιώτη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγρινίου  Κ. Μποκόρο,  τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας Δ. Γαλαζούλα, τον Υποδιοικητή ΠΥ Αγρινίου Α. Θεοδώρου, εκπρ. της ΠΟΑΕΑ Δ. Αλευρά, εκπρ.  της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Λ. Τηλιγάδα,  πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτρη Τσούνη, την εκπρ.  του ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΕΣ Μ. Ψηλού, εκπρ. Ενωσης Αποστράτων Β. Λαγοπάτη, Δντη Αβαθμιας Εκπ. Κ. Λιάτσο, εκπρ. της παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο, εκπρ. ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπακωνσταντίνου, πρ. ΣΕΕΔΑ Σ. Κωστίκογλου, πρ. Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Χρ. Πριόβολο, εκπρ. Παναιτωλοακαρνανικού  Συλλόγου Γυναικών Σ. Μέρκου   και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρίνιου.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα