της Καλλιόπης ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ
Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αγρινίου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, Πέμπτη 17.10.24 οι υγειονομικοί , στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης. Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ρεκόρ υποστελέχωσης στα νοσοκομεία καθώς και σωρεία άλλων προβλημάτων.

O πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Μάκης Αραβανής μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση των υγειονομικών τόνισε την ανάγκη αντίδρασης και δράσης, για όλα όσα έχουν είναι αναγκαία τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τα λαϊκά στρώματα στον τομέα της δημόσιας Υγείας .

Το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Κασσιανή Λιόπετα απηύθυνε χαιρετισμό. «Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων γιατρών δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις, πόσο μάλλον τα τραγικά κενά των απαρχαιωμένων οργανισμών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Καταγράφεται ρεκόρ υποστελέχωσης με 34 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο του Αγρινίου και 22 κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής, αναφέρθηκε στα επείγοντα και σημαντικά ζητήματα του τομέα της δημόσιας υγείας.
Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως – όπως τα κενά και υπερεφημέρευση, έχουν οδηγήσεο αγροτικούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς σε «burnout», διαπίστωσε.






«Ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα: η αποτροπή συγχωνεύσεων και κλεισίματος κλινικών, η δέσμευση ότι δε θα κλείσει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ούτε θα αλλάξει χαρακτήρα χρήσης, η ανάκληση των «εντέλλεσθε» της Διοίκησης, οι παρεμβάσεις μας σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας στο χώρο δουλειάς, ο αγώνας μας ενάντια στις άδικες διώξεις των γιατρών στο Νοσοκομείο Αγρινίου, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών και η αυτοτελής φορολόγησή τους, η αύξηση του επιδόματος για τις άγονες περιοχές, δεν είναι οικειοθελείς παραχωρήσεις της κυβέρνησης, αλλά είναι αποτέλεσμα των διεκδικήσεων και των αγώνων μας».

«Εικόνα εγκατάλειψης και υποστελέχωσης παρουσιάζεται και στα Κέντρα Υγείας του νομού που δε μπορούν να καλύψουν ολόκληρους πληθυσμούς και χωριά ακόμα και για συνταγογράφηση, ενώ χαρακτηριστικά στο Κέντρο Υγείας της Άνω Χώρας Ναυπακτίας δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ειδικευμένος γιατρός πλέον, όπως επίσης δεν υπάρχει καν στις δημόσιες δομές υγείας της Αιτωλοακαρνανίας κλινικός αιματολόγος, ογκολόγος, ρευματολόγος και ενδοκρινολόγος», υπογράμμισε ο Μάκης Αραβανής.

Στην κινητοποίηση παρεβρέθηκε και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κ.Κ.Ε. κ. Νίκος Παπαναστάσης ο οποίος για τα προβλήματα στο σύστημα δημόσιας υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Οι διεκδικήσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας όπως τόνισε ο κ. Αραβανής είναι:
- Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες.
- Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας.
- Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους.
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση ενίσχυση της ΠΦΥ.
- Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.
- Επείγουσα αποφασιστική ενίσχυση τμημάτων που βρίσκονται στο «κόκκινο» (Νοσοκομείο Αγρινίου: ΜΕΘ, ΤΕΠ, Χειρουργική, αιματολογικό-αιμοδοσία, αναισθησιολογικό κ.ά
- Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Παθολογική, Χειρουργική, Καρδιολογική, αναισθησιολογικό, αιματολογικό, ορθοπεδική, ακτινολογικό κ.ά
- Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
- Δωρεάν περίθαλψη, διάγνωση, θεραπεία, φάρμακα για όλο το λαό.
- Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. 6ωρο-5ημερο-30ωρο.
- Μια εφημερία την εβδομάδα.
- Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
- Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων γιατρών.
- Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.
- Όχι στις άδικες διώξεις των γιατρών στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Καμία σκέψη για συγχώνευση, κλείσιμο κλινικών-νοσοκομείων.
- Ενίσχυση των υπαρχόντων, δημιουργία νέων τμημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες(π.χ. αιμοδυναμικό κ.α.), αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού.