Αγρίνιο: Με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοτεχνίας

1231

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λογοτεχνίας από τον  Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρναίας με θέμα : “Η λογοτεχνία του Μεσοπολέμου στη Δυτική Ελλάδα”.

Στο συνέδριο ήταν παρόντες εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων καθώς και άνθρωποι που αγαπούν την λογοτεχνία. Οι εργασίες του Συνέδριο διήρκησαν τρεις μέρες. Οι 55 εισηγητές  του συνεδρίου, ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του,  ενώ υπολογίζεται ότι 400 περίπου άτομα πέρασαν από το χώρο του Επιμελητηρίου για να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών.
Σε όσους εγγράφονταν δίνονταν φάκελος που περιείχε μεταξύ άλλων εγχειρίδια σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή του Ι. Νεραντζή και της Χ. Σπυρέλη που αφορούσαν τη λογοτεχνία της περιοχής ή την διδακτική της.

Η 1η μέρα του Συνεδρίου άνοιξε με τις ομιλίες του διακεκριμένου καθηγητή και Λογοτέχνη Νάσου Βαγενά, της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κας Τζίνας Καλογήρου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κας Τασούλας Καραγεωργίου, του καθηγητή Φιλοσοφίας και Προέδρου της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών κου Γρηγόρη Κωσταρά,  του Αντιδήμαρχου Αγρινίου κου Αδάμη Σπύρου, κ.α.


Χαιρέτησαν:
-Ο Γενικός Γραμματάς Δια Βίου Μάθησης κος Παυσανίας Παπαγεωργίου
-Η Αντιπεριφερειάρχης κα Σταρακά Χριστίνα
-Ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κος Παναγιώτης Κοντός
-Η Προϊσταμένη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα Χριστοπούλου Σοφία εκ μέρους των σχολικών συμβούλων
-Ο Προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπαίδευσης κος Καζαντζής Χρήστος
-Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κος Σταύρος Καραγκούνης
-Ο διακεκριμένος συγγραφέας κος Κασόλας Μήτσος.
-Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κος Τσάμης Δημήτρης
-Ο Πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κος Κατσίφας Γεώργιος
-Η Πρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου “Χαντζόπουλος” κα Μαραγιάννη Βασιλική
-Ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος κος Σκιαδάς Νίκος
-Η κα Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, φιλόλογος εκ μέρους του Λαογραφικού, Ιστορικού, Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας.

Τη 2η και 3η μέρα συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον οι εργασίες του Συνεδρίου με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με σταθερή προσέλευση του κοινού σε όλες τις ώρες διεξαγωγής του. (Δείτε εδώ το πρόγραμμα)
Επίσης στο χώρο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση λογοτεχνικών αναγνωσμάτων που περιείχαν σπουδαία πονήματα όπως το λογοτεχνικό περιοδικό Ίβυκος, τα Απομνημονεύματα της Σάννυς Χαίγκμαν για τον Κώστα Χαντζόπουλο, εκδόσεις της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας, “Αρχείον Αγρινίου”, βιβλία για τον Μίνω Ζώτο κ.α.
Θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής του πλήρους κειμένου των εργασιών και η έκδοση των Πρακτικών ηλεκτρονικά μέχρι τέλους του 2018.

Η προστιθέμενη αξία του Συνεδρίου

Επιστημονικά το Συνέδριο κάλυψε και ανέδειξε μια θεματική, η οποία δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση έως τώρα. Η τελευταία σημαντική προσπάθεια ήταν το 2005 από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία με παρόμοια θεματική. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνέδριο με κριτές και πρακτικά με αντικείμενο τη Λογοτεχνία στο Αγρίνιο.
Επίσης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας είναι ο πρώτος που προχώρησε στο τολμηρό εγχείρημα διεξαγωγής συνεδρίου ουσιαστικά μόνος του σε μία επαρχιακή πόλη. Αυτό ήταν η αφορμή η πόλη να γνωρίσει από κοντά σπουδαίες προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της χώρας μας αλλά και να την γνωρίσουν νέοι ερευνητές από όλη την Ελλάδα.
Ο Σύνδεσμος φιλόλογων Αιτωλοακαρνανίας έχει ως βασικό σκεπτικό άλλωστε πρωτίστως τη διεξαγωγή δράσεων που δεν έχουν υλοποιηθεί ξανά και που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο και από άλλες περιοχές.
Σημειωτέον ότι το Συνέδριο καλύφθηκε από την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ, από την τοπική τηλεόραση του Αχελώου καθώς και τα τοπικά Έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Τέλος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων οφείλει να ευχαριστήσει τους εθελοντές και όσους στήριξαν με κάθε τρόπο το Συνέδριο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Παναγιώτη Τσιχριτζή για την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και τους Αφους Χούση, Μπίμπα Χαρά και Μπίμπα Παναγιώτη για τη στήριξη της εκδήλωσης.

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή,
Αδάμης Ευθύμιος, Υφαντής Ηλίας (Λίνος),  Γιοπάνου Ειρήνη,  Παπαντώνη Ελένη, Ζήβα Μαντώ,  Κόκκαλη Πανοραία,  Κούρτης Χάρης,  Μαραγιάννης Κώστας, Κουμπαρούλης Γιώργος,  Κουκούλης Κώστας, Χορταριά Σπυριδούλα, Λιβιτσάνου Σταυρούλα, Λανοπούλου Μαρία, Λαπατά Χριστίνα, Κολοκυθά Καλλιόπη, Κτιστοπούλου Σταυρούλα, Προύντζου Όλγα, Γιαννακοπούλου Γεωργία