Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕκδηλώσεις49o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ: Επιτυχημένες και με μαζικότητα οι κεντρικές εκδηλώσεις...

49o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ: Επιτυχημένες και με μαζικότητα οι κεντρικές εκδηλώσεις στο Αγρίνιο

Date:

Σχετικά άρθρα

Αγρίνιο: Δωρεάν διανομή 14 τόνων φρούτων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου,...

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Β.Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΠΑΦΩΤΗ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι η οδός Παπαφώτη ,...

Δημ. Αρβανιτάκης: «Από παντού αποδεικνύεται ότι απέναντί μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, επιλεκτικά ανίκανο όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας»

Με μαζική συμμετοχή νεολαίας, εργαζομένων και λαϊκού κόσμου κάθε ηλικίας, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο «Παπαστράτειο Γυμνάσιο» στο Αγρίνιο της Αιτωλοακαρνανίας το βράδυ του Σαββάτου.

Στο χώρο βρέθηκε κόσμος κάθε ηλικίας που έχει βγει μπροστά στους αγώνες με το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές και την ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, μεταφέροντας ταυτόχρονα το μήνυμα του Φεστιβάλ «Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να γένουνε τα σκοτάδια φως (Ν. Χικμέτ)», πολύ πέρα από τα όρια της πόλης, σε όλο το  νομό.  

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό από τον Ανδρέα Ζάγκα, γραμματέα του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ και εν συνεχεία ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Τίμο Παπανικολάου, υποψήφιο Δήμαρχο Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Είναι η πολιτική που βάζει τα

πάντα στο ζύγι του κόστους – οφέλους»

Στην πολιτική συγκέντρωση εν συνεχεία,  ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ και την ιστορία του και σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών επεσήμανε:

«Οι πυρκαγιές που σκόρπισαν τη θλίψη τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας επιβεβαίωσαν ότι για αυτό το κράτος, για όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, οι βιβλικές καταστροφές στη ζωή, την περιουσία του λαού και το περιβάλλον είναι “κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε” όπως κυνικά λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Όμως κανένα ακραίο φυσικό φαινόμενο δεν μπορεί να εξηγήσει την ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών και σχεδίου για την πρόληψη και την δασοπυρόσβεση, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, την εμπορευματοποίηση της γης, που ανοίγει την όρεξη για επιχειρηματικά σχέδια στις καμένες δασικές εκτάσεις.

Καμία «κλιματική κρίση» δεν εξηγεί το γεγονός ότι στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι τα 48 έτη.

Ότι ο μηχανικός εξοπλισμός είναι ακόμα και του 1960 και 1970, ενώ σε όλο τον Δήμο Αγρινίου λειτουργεί μόλις μία δημοτική υδροφόρα, ότι η τελευταία πρόσληψη που έγινε στο Δασαρχείο ήταν το 1993.

Το μόνο που μπορεί να εξηγήσει όλα τα παραπάνω είναι το κυνήγι του κέρδους που εμπορευματοποιεί τα πάντα, από την προστασία της υγείας, την παιδεία, μέχρι τα δάση και τις παραλίες.

Είναι η πολιτική που βάζει τα πάντα στο ζύγι του κόστους – οφέλους και όταν η ζυγαριά γέρνει προς το κόστος, δεν βάζει συστήματα τηλεδιοίκησης στα τρένα, δεν καθαρίζει τα δάση, δεν κάνει αντιπλημμυρικά έργα γι’ αυτό και στις πρώτες βροχές και καταιγίδες πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, καταστρέφονται περιουσίες και καλλιέργειες.

Από παντού αποδεικνύεται το γεγονός ότι απέναντί μας έχουμε ένα κράτος εχθρικό, επιλεκτικά ανίκανο όταν πρόκειται για τις ανάγκες μας, γιατί ούτε θέλει ούτε μπορεί, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, που άφησε τη φωτιά στον Έβρο να καίει πάνω από μισό μήνα…

Ένα κράτος που αφήνει ένα ολόκληρο τάγμα σεσημασμένων ναζιστών από την Κροατία να διασχίζει τη μισή χώρα και να αφαιρεί τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αλλά στέλνει σε χρόνο μηδέν κλούβες, διμοιρίες των ΜΑΤ στις λαϊκές γειτονιές για να ξεσπιτώσουν φτωχές οικογένειες για χρέη λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Απέναντι σε όλα αυτά βρεθήκαμε ξανά τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαχητικά, στην πρώτη γραμμή εκεί που δοκιμάζεται ο λαός μας, παλεύοντας μαζί του για να σώσουμε ό,τι σώζεται, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης, προβάλλοντας τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια.

Όσο οι κομμουνιστές έδιναν αυτές τις μάχες μαζί με τον λαό, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ έριχναν τις ευθύνες πότε στον “κακό μας τον καιρό” και πότε στους μετανάστες και πρόσφυγες, ξεπλένοντας τα φασιστοειδή που βγήκαν να κάνουν τους σερίφηδες, όπως πάντα απέναντι στους πιο αδύναμους και στεκόμενοι πάντα “προσοχή” απέναντι στους ισχυρούς και την εξουσία.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν ήταν απασχολημένος με τους αυτοδημιούργητους εφοπλιστές από τις ΗΠΑ αλλά και όλους που διεκδικούν την προεδρία του, πίνοντας νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών, μιλούσε, όπως και το ΠΑΣΟΚ, μόνο για ανικανότητα και “έλλειψη σχεδίου” από την κυβέρνηση, όταν αυτό ακριβώς το σχέδιο εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν όλες οι κυβερνήσεις είναι η αιτία για όσα ζούμε.

Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά η ορθότητα και η σημασία του συνθήματός μας, “μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής”. Σε αυτή την κατεύθυνση υποσχόμαστε να συνεχίσουμε, ακόμα πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα».

Στάθηκε και στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους ανταγωνισμούς απέναντι στο άλλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Ρωσίας και των συμμάχων της, στις εξελίξεις με το νομοσχέδιο – τερατούργημα για τα εργασιακά που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση, αλλά και την κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Και ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας ζει τις αντιλαϊκές συνέπειες

Επεσήμανε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και τις συνέπειές τους τις ζουν οι εργαζόμενοι στις μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιούνται όπως της Βόνιτσας και του Αστακού που φτάνουν να δουλεύουν ως και 15 ώρες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού με τα τεράστια προβλήματα από το μεγάλο κόστος παραγωγής σε εφόδια κλπ και χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, τις αποζημιώσεις που δεν λαμβάνουν απ’ τον ΕΛΓΑ για σειρά καταστροφές.

Καυτηρίασε, πως παρά το γεγονός ότι ο νόμος διαθέτει τεράστιο υδάτινο όγκο με 5 λίμνες και 2 ποτάμια, είναι 60% ξερικός, που πέρα από το πρόβλημα, φανερώνει και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την παραγωγή ποιοτικών και σε μεγάλη ποσότητα προϊόντων, ενώ στάθηκε και στην κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι με τα χρέη, τα κλειστά μαγαζιά στους δρόμους του Αγρινίου.

Αναφέρθηκε επιπλέον, στα μεγάλα προβλήματα για το λαό και τους υγειονομικούς στο δημόσιο τομέα Υγείας, αλλά και συνολικά τη δράση του ΚΚΕ για όλες τις πτυχές των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και λαός πανελλαδικά και στην Αιτωλοακαρνανία, σημειώνοντας ότι το κόμμα καλεί σε ξεσηκωμό απέναντι σε αυτή την πολιτική και εκεί καταθέτει τη δύναμή του.

«Να δεχθεί καινούργιο χτύπημα ο αρνητικός συσχετισμός»

Μπροστά στις κάλπες της 8ης Οκτώβρη για της Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, κάλεσε να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, και ακόμη περισσότερο η λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων κομμάτων του συστήματος, των Δημάρχων και Περιφερειαρχών τους, που υλοποιείται και από τον βραχίονα του αστικού κράτους της τοπικής διοίκησης.

Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκηνα «δεχθεί ένα καινούριο χτύπημα ο αρνητικός συσχετισμός, να χάσουν δύναμη οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι παραλλαγές των διαφόρων αντιλαϊκών ψηφοδελτίων, που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει πιθανότητα νίκης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”»,  και ανάμεσα σε άλλα κάλεσε σε διακριτή άνοδό της, μετά και την άνοδο που κατέγραψε το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, καταλήγοντας:

«Να απευθυνθούμε σε όλους όσοι νιώθουν ότι εδώ, με το ΚΚΕ βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική για το λαό. Και αυτή είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός!

Αυτή είναι η απάντηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στα πράσινα προγράμματα, τις μαύρες μέρες της εκμετάλλευσης. Η επιστήμη, οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη είναι προάγγελοι να μπουν στην υπηρεσία του λαού, να περάσουν στα χέρια του, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του κόσμου σε υλικά αγαθά, για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πολιτισμό. Κοινωνία που ο λαός θα σχεδιάζει, θα ελέγχει, θα έχει τη δική του εξουσία.   

Είμαστε αισιόδοξοι. Τα πυκνά σκοτάδια θα σπάσουν από την αυγή που έρχεται. Δεν είναι αήττητοι.

«Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη”. Να γίνει πράξη αυτό το σύνθημα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή».

Πλούσιες δραστηριότητες

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία από τους «Ινέδμων», ακλούθησεη μεγάλη συναυλία με την Γιώτα Νέγκα και εν συνεχεία με λαϊκό γλέντι που κράτησε ως αργά με την ορχήστρα των Σωτήρη Γκεβετζέ, Νεκτάριο Αποστολιώτη, Κωνσταντίνου Στάθη, Ανδρέα Φούκα, Κωνσταντίνου ΦραγκάκηΚάρπο Κουτσούμπα και Αλέκου Στασινού.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε χώρος συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, όπου συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Επίσης, λειτούργησε έκθεση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παιδότοπος και στέκι μαθητών.

spot_img

Πρόσφατα άρθρα