36 εκατ ευρώ από το νέο Leader

997

Δίνουν πνοή στην ενδοχώρα 

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

 

Την απόφαση έναρξης υλοποίησης του νέου LEADER στη Δυτική Ελλάδα υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων στην επιχειρηματικότητα, όπως επίσης σε μικρά δημόσια έργα. Είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που ενεργοποιούν το πρόγραμμα, δημιουργώντας νέες προοπτικές. Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που θα δώσουν νέα πνοή σε μικρές πόλεις, παραδοσιακές οικισμούς, ορεινές περιοχές κ.α.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 36.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 5.410.000 € εγκρίθηκε και διοχετεύεται ήδη για την υποστήριξη των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που υλοποιούν προγράμματα Leader, οι οποίες είναι οι εξής:

-Αχαϊκή ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ

– Αναπτυξιακή Ολυμπίας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ

– Αιτωλική – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ

– Τριχωνίδα Α.Ε

Πρόκειται για εταιρείες που έχουν πλούσια εμπειρία στη διαχείριση του LEADER, κάτι που αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την επιλογή τους.

Η περιοχή παρέμβασης του LEADER αφορά όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, εκτός από τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο). Είναι μια ευκαιρία για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων στην ενδοχώρα.

 Σημαντικά κονδύλια κατευθύνονται σε μικρά δημόσια έργα υποδομής (πλατείες, αναπλάσεις οικισμών, μικροί δρόμοι, μικρές υδρεύσεις κ.α), κυρίως όμως αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δημιουργώντας προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικοί τομείς που επιδοτούνται είναι ο αγροτουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός, τα παραδοσιακά καφενεία, παραδοσιακές ταβέρνες, οι μικρές βιοτεχνίες, η επεξεργασία παραδοσιακών προϊόντων, οι εκδηλώσεις πολιτισμού κ.α

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να δώσουμε χρώμα και ζωή σε ξεχασμένους τόπους της Περιφέρειάς μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι από τις πρώτες που ενεργοποιούν το νέο LEADER , το οποίο με συνολικό προϋπολογισμό 36.000.000 ευρώ, δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σε παραδοσιακού οικισμούς ή ορεινές περιοχές, να κάνουν ένα σημαντικό βήμα, ενισχύοντας έτσι την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι τα κονδύλια θα πιάσουν τόπο, δίνοντας πνοή στην ενδοχώρα και γιατί όχι, συγκρατώντας τους νέους στον τόπο τους» σχολίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών υλοποιεί πρόγραμμα LEADER, δεδομένου ότι Περιφέρειες διεκδίκησαν από την κεντρική διοίκηση τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο νέο LEADER, για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται σε μία από τις τέσσερις Αναπτυξιακές Εταιρίες ή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.