Ο Άγιός μας Καλλίνικος

58
Γράφει η πρεσβυτέρα
Καλλιόπη ΜπανάκαΣαλάππα
τ. Σχολική Σύμβουλος Π.Α.
 
Γενάρης της Πουλαϊκής οικογένειας ήταν ο Χαράλαμπος Πούλος. Γεννήθηκε το 1803 και πέθανε το 1873. Σύζυγός του ήταν η Αργυρή. Ήταν εγκατεστημένοι στον Πλάτανο Ναυπακτίας.
Απέκτησε 7 παιδιά. Τον Κωνσταντίνο, Θεόδωρο, Δημήτριο, Μιχάλη, Σωτήρη, Βασίλω, Αθανάσιο.
Ο Δημήτριος και η Βασιλική Πούλου απέκτησαν το Λεωνίδα, το Γιώργο, τη Ρήνα, Αργυρώ-Κωστούλα. Εγκαταστάθηκαν στη Δερβέκιστα.
Το παιδί του Δημήτρη και της Βασιλικής Πούλου ο Γιώργος παντρεύτηκε τη μοναχοκόρη του ιερέα Καρζιάνη Αικατερίνη και εγκαταστάθηκε στα Σιταράλωνα στο σπίτι του ιερέα πεθερού του.
Ο Γιώργος στα Σιταράλωνα με την κόρη του ιερέα Καρζιάνη Αικατερίνη απέκτησαν 7 παιδιά.
Τον Κωνσταντίνο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, την Ελένη, τη Χαρίκλεια πρεσβυτέρα, το Δημήτριο (Καλλίνικος Γεωρ. Πούλος, Μητροπολίτης Αλμωπίας Εδέσσης Πέλλας), τον Αθανάσιο, τον Ιωάννη ιερέας, τη Θωμαΐδη.
Το Πουλαϊκό δέντρο καρποφόρησε κι έφερε καρπούς. Τρεις μητροπολίτες, έναν ιερομόναχο, αρχιμανδρίτη ζηλωτή και μεγάλο συγγραφέα. Έναν αρχιμανδρίτη, πέντε ιερείς, δύο μοναχούς, 15 γιατρούς και νοσηλεύτριες, πέντε ανώτερους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, δύο αρεοπαγίτες, έναν πρόεδρο και έναν εισαγγελέα εφετών. Δεκαέξι δικηγόρους, καθηγητές πανεπιστημίου, δώδεκα λυκειάρχες και καθηγητές Γυμνασίων, δεκαπέντε δασκάλους (μεταξύ αυτών το δάσκαλό μου Αθανάσιο Πούλο ή Νάσο).
Έδωσε αστυνομικούς, ένα πλήθος διακεκριμένων υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών, επιτυχημένους επιχειρηματίες, εμπόρους, αγρότες, εκλεκτούς οικογενειάρχες, μέσα σε δύο αιώνες (1803-2020).
Και το 2020 με την αγιοκατάταξη του Μακαριστού Μητροπολίτη Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας αείμνηστου Καλλίνικου Πούλου μας έδωσε το Πουλαίικο γένος κι έναν Άγιο, τον Άγιο Καλλίνικο, που γεννήθηκε στα Σιταράλωνα στις 26/1/1919.
Η αγιοκατάταξή του μας έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες μα πιο πολύ τους Αιτωλοακαρνάνες.
Θυμάμαι ο συγχωρεμένος πατέρας μου το 1967 που έγινε η χειροτονία του σε μητροπολίτη μου είπε «Σήμερα παιδί μου έγινε μητροπολίτης ο Καλλίνικος θα σε πάω στα Σιταράλωνα να δεις το σπίτι του». Ο πατέρας μου ειδικός στο χτίσιμο των υδραγωγείων και συντηρητής αυτών είχε εργαστεί σε όλα τα υδραγωγεία της Μακρυνείας, στα υδραγωγεία των Σιταραλώνων, Παμφίου, στο Καλούδι, στην Ανάληψη στον Αβαρίκο. Εκεί από τους χωριανούς έμαθε για τα αδέρφια Πούλου Μητροπολίτες, Κωνσταντίνο και Καλλίνικο και την αλληλεγγύη τους στους φτωχούς του τόπου μας. Μου έδειξε τη φωτογραφία του, εγώ τον γνώριζα τον χαμογελαστό ασκητικό πρωτοσύγκελο της Ι. Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ο Άγιος Καλλίνικος δημοτικό σχολείο πήγε στο χωριό του και την τελευταία τάξη στη Δερβέκιστα. Τελείωσε το Γυμνάσιο Θέρμου το 1937 ενεγράφει στη Θεολογική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1942 πήρε το πτυχίο του με άριστα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 27 ετών υπηρέτησε στις δυνάμεις ορεινών καταδρομών. Το 1942 διορίστηκε γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στις 23 Νοεμβρίου του 1957 έγινε η κουρα του στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου όπου έλαβε το όνομα Καλλίνικος. Στις 24 Νοεμβρίου χειροτονήθηκε διάκονος, ακολούθησε η χειροτονία του σε πρεσβύτερο και αρχιμανδρίτης έγινε μετά από μία εβδομάδα την 1ηΔεκεμβρίου 1957 στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου.
Ως πρωτοσύγκελος ανέλαβε πολλές ευθύνες. Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος ασθένησε και ο πρωτοσύγκελος ανέπτυξε εξαιρετική δράση και εκτιμήθηκε από όλους στην Αιτωλοακαρνανία. Διακρίθηκε για την αγιότητα της ζωής του στην εκκλησιαστική, κοινωνική, κατηχητική, κυρηττική του δράση.
Ο νέος Μητροπολίτης ο από Καλαβρύτων Θεόκλητος Αβραντινής τον έκανε πολύτιμο βοηθό του και έστειλε δικαιολογητικά για την εγγραφή του στον κατάλογο προς Αρχιερατεία. Χειροτονήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1967 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Στον ενθρονιστήριο λόγο του ευχαρίστησε το Θεό, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Θεόκλητο και όσους παρευρέθηκαν. Τους γονείς του. Έγινε στη Μητρόπολή του αξιαγάπητος και σεβαστός. Υπήρξε αφιλοχρήματος και συμπαραστάτης των κατοικούντων στα μαρτυρικά χώματα της Μακεδονίας. Βοηθούσε τους πάντες. Όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και όσους περνούσαν από τη Μητρόπολη. Όργωσε την περιφέρεια της επισκοπής του. Αγαπούσε τα μοναστήρια και τα στήριζε. Ιερουργούσε με κατάνυξη, έκανε κηρύγματα. Τον Ιανουάριο του 1984 αρρώστησε από κακοήθη όγκο στο κεφάλι. Τα έξοδα της νοσηλείας του στην Αγγλία καλύφθηκαν από τους δικούς του ανθρώπους. Στις 23 Ιανουαρίου συνέταξε τη διαθήκη του.
«Εν Αθήναις σήμερον την 23η Ιανουαρίου 1984 εγώ ο Μητροπολίτης…..
Ορίζω τα εξής
  1. Όταν με καλέσει ο Κύριος επιθυμώ να ταφώ στην Έδεσσα πίσω από το ιερό του ναού του κοιμητηρίου, αν υπάρχει θέση, Αν δεν υπάρχει θέση σε οιοδήποτε μέρους του κοιμητηρίου, μη εμφανές. Φέρετρο να χρησιμοποιηθεί απλό και ταπεινό, Απλός και απέριττος να είναι και ο τάφος μου, και επάνω στον τάφο να γράφει
«Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών».
Να ταφώ με το απλό υφαντό κίτρινο επιτραχήλιο και ωμοφόριο, κατασκευής της ιεράς μονής Καλογραιών Καλαμών. Λόγοι επικήδειοι να μην εκφωνηθούν ή να είναι λίαν περιορισμένοι.
  1. Ακίνητον περιουσία δεν έχω, χρήματα δεν έχω. Αν ευρεθούν ολίγα χιλιόδραχμα να κατατεθούν στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιερής Μητρόπολης.
  2. Η βιβλιοθήκη μου να μείνει στην Ιερή Μητρόπολη Εδέσσης.
Ζητώ συγνώμη…
Εκφράζω τη βαθυτάτη ευγνωμοσύνη μου…
Εκφράζω εκ των μυχίων της καρδιάς μου την άπειρο ευγνωμοσύνη μου προς το Θεό διότι είμαι ορθόδοξος χριστιανός εκ γονέων ορθοδόξων και διότι με ετίμησε δια της υψίστης τιμής της αρχιερατικής χάριτος. Το έλεος του Κυρίου ας με συνοδεύει κατά την εκ του ματαίου τούτου κόσμου εκδημίαν μου».
Η διαθήκη και μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει τον Άγιο. Ακτήμων, αφιλοχρήματος «χρήματα μη έχων», «ακίνητη περιουσία μη έχων» ζητά συγνώμη…
Ευχαριστεί…
Εκφράζει ευγνωμοσύνη στο Θεό που τον αξίωσε στο αρχιερατικό αξίωμα και ζητά το έλεος του Κυρίου κατά την εκδημία του.
Κόσμημα της εκκλησίας μας ο Άγιος, ο αδύνατος, ο μικρόσωμος, ο μειλίχιος, ο αφιλοχρήματος, ο ανιδιοτελής, ο φλογερός κήρυκας του θείου λόγου, ο αγωνιστής της ορθοδοξίας.
Η ζωή του να οδηγεί τα βήματά μας και η αγιοσύνη του να εύχεται για όλους μας.

error: Content is protected !!